2005 jubileumi koncert2005 jubileumi koncertKarácsonyi hangverseny
Aktuális koncertjeink
Egyesület
CD

Egyházzenei válogatást adott ki a tíz éve alakult Csepregi Vegyeskar Egyesület

2000. augusztus 17.
Forrás: Vas Népe
Csepregen a század közepén három dalárda is létezett, s hogy a városka lakói ma is fogékonyak a kulturális értékekre, mi sem bizonyítja jobban, minthogy megjelent az elso CD-lemeze a Csepregi Vegyeskar Egyesületnek. Egyházzenei válogatásukat adják közre. Tíz évvel ezelőtt dr. Sztrinkai László szakorvos vetette fel egy zenész házaspárnak, hogy próbáljanak meg dalárdát szervezni. Kancsó Zoltán és felesége hívó szavára tizennyolcan azonnal jelentkeztek. Ma negyvenen énekelnek a csepregi vegyeskórusban, hírüket-nevüket már széles körben ismerik.

- Mert mit tud Csepreg felmutatni? - kérdezi önmagától is, heves gesztusok kíséretében Kancsó Zoltán. A kulturális élete mindig messze jobb volt, pezsgõbb, mint az adottságai. A fúvószenekar, a mazsorettek, a vegyeskar. Alig pár ezren lakjuk a várost, szegények vagyunk, mégis van értelme, hogy együtt tudunk valamit csinálni.
Kancsó Zoltán hegedûtanár, felesége is tanít a helyi Zeneiskolában, s egyben õ a csepregi vegyeskar karvezetõje is. Kancsó Zoltánné csepregi születésû, férje szombathelyi. Felkészültségüket, tudásukat látva, próbálták már õket gazdagabb településekre csábítani, de nem akartak megválni az emberektõl, akikkel nem csak énekelni jó. A kórusban 15 éves diákoktól a hatvan -hetven éves idõs emberekig sokféle korosztály megtalálható, szakmák szerint is igen változatos a kórus összetétele. Hetente egyszer, péntek esténként próbálnak, a próba ideje szent (van aki szabadságot kér, miatta), mindenki úgy intézi a dolgait, hogy akkor biztosan ott legyen a mûvelõdési házban. Beszélgetnek, tréfálkoznak, ugratják is egymást, de amikor a karvezetõ beint, akkor nagyon komolyan veszik a feladatukat.
Tíz évvel ezelõtt, amikor elkezdtek együtt énekelni, akkor azt tartották fontosnak, hogy jó hangosan szóljon a hangjuk. Hallás után tanultak, de már egyre többen ragaszkodnak a kottához, s nem csak a szöveg miatt... A dalárda tagjai közül a fiatalabbak a zeneiskola növendékei.
A csepregi vegyeskar leleménnyel, ötletekkel tartja fenn magát, merthogy pénze az nincs, vagy nagyon kevés. A mûvelõdési háznak a próbák fejében karácsonyi koncertet adnak minden évben, nagyobb ünnepeken örömmel lépnek fel a városukban. Szponzorok után szaladgálnak, hogy ki tudjanak mozdulni a városból. Egyszer Csepregen hallotta a vegyeskart énekelni egy Pestre elszármazott bérbaltavári férfi, aki addig nem nyugodott, amíg a szülõfaluja ünnepségére el nem vitta a kórust (saját zsebbõl állta a költségeket).
Tíz évvel ezelõtt, pontosan augusztus huszadikán mutatkoztak be elõször, most 19-én este hétkor a Szent Miklós-templomban mutatják be ,,Ah, hol vagy magyarok tündöklõ csillaga" címû CD-lemezüket.
Kész csoda, hogy lemezüket ki tudták adni. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának pályázatán nyertek, helyi vállalkozók s még a csõdben lévõ csepregi önkormányzat is adott pénzt. Három nap alatt a bõi mûvelõdési házban Dombi Bertalan és Scheer Viktor vette fel a mûveket, jelentõsen támogatta a lemez kiadását a bõi önkormányzat is (zenész polgármester). Mozart-, Bach-, Händel-, Bárdos- és Kodálymûveket adnak elõ, szólót énekel Czeller Krisztina.
A CD felvételen hallható Sárváry Lászlónak, a Bognár Ignác Zeneiskola igazgatójának Ave Maria c. kompoziciója, Vincze Eszter (fuvola), Thummerer Ferenc (fagott), Kálmánné Bazsó Cecília (orgona) és a Kõszegi Vonósegyüttes közremûködésével.